Baška je dobila cijeli niz turističkih nagrada i po tradiciji spada u vrh hrvatskog turizma. " Vela plaža ", jedna od najljepših na Jadranu, već godinama dobiva " Plavu zastavu", znak ekološke očuvanosti i čistoće mora. Nagrada vrijedi godinu dana i svake se godine mora iznova zavrijediti. Nositi Plavu zastavu za plažu, znači visoka kakvoća usluga, čistoća mora i obale, opremljenost i uređenost plaže, organizirano skupljanje otpada, sigurnost posjetitelja plaže i razvijanje svijesti o potrebi zaštite okoliša i mora za odmor i rekreaciju.

Osim te najveće, postoji još mnogo plaža i plažica, do kojih se može doći pješice ili barkom. Ukoliko ste pristalica nudizma, u naturističkom autokampu Bunculuka postoji plaža za nudiste, smještena u lijepoj uvali, samo 1 km udaljena od Baške za ljubitelje prirode, zdravlja, ljepote duha i tijela, avanturizma.U prošlosti otoka Krka, mnogi vladari su željeli vladati otokom, zbog njegovog bogatstva i ljepote koje su maksimalno iskorištavali. Rimljani i Venecija, Krk nazivaju " sretnim i zlatnim otokom ". Otočani su do danas sačuvali svoj govor, svoje pismo - glagoljicu, običaje i folklor. Po ljeti se tradicionalno održavaju koncerti nastupi klapa i narodnog folklora (kanat i tanac). Stari dio Baške je zanimljiv zbog svoje primorske arhitekture, zbijenih uličica i verandica, gdje su živjeli krčki seljaci i ribari, u burnoj i teškoj povijesti otoka, ali su zadržali svoju samosvojnost.

Iz burne povijesti otoka Krka može se vidjeti da su mnogi željeli vladati otokom, zbog njegovog bogatstva i ljepote koje su maksimalno iskorištavali. Poslije Ilirskih plemena, nastanili su se Rimljani, koji Krk nazivaju "sretnim i zlatnim otokom". "l" isola fortunata, e l'isola d'ore." Poslije Rimljana je došao Bizant. U srednjem vijeku jačaju krčki knezovi Frankopani, poslije njih Krk pada pod vlast Mlečana, pa Venecije, a zatim dolazi Austro-Ugarska vlast koja traje sve do kraja I svjetskog rata. Otok je u prošlosti, još i prije 3.000 godina, imao razvijene trgovačke veze duž čitavog Jadrana i dijela Sredozemlja. Danas turisti iz Evrope i cijeloga svijeta dolaze da uživaju u prirodnim ljepotama otoka Krka i Baške.


Linkovi