Ako ne volite cijele dane boraviti na plažama, postoje mnoge druge mogućnosti; izleti brodovima na obližnje otoke (Rab, Goli otok, Prvić, itd.) šetnje okolicom, sport i rekreacija; planinarenje, vožnja biciklom, paragliding, jedrenje, lov, ribolov. Postoji preko 80 km uređenih pješačkih staza po okolnim brdima i kotlini. Ljubitelji sporta imaju na raspolaganju teniske terene, jedrenje na dasci, bašćanski valovi su idealni za surfanje, ronjenje- u blizini je ronilački centar ; zatim, mini-golf, stolni tenis, nogometno igralište, jahanje, Wellness Baška u hotelu Corinthia, sa zatvorenim i otvorenim bazenom, masaža, sauna, fitnes, SPA, Beauty centar, što će vam pružiti relaksaciju, opustiti vas, obnoviti energiju, te harmonizirati duh i tijelo.

Možda više volite noćni ribolov ili izlet do "Svetišta Majke Božje Goričke" u naselju Batomalj, gdje su svoje zidine imali još stari Iliri. To mjesto odiše mirnoćom i tišinom. Možete se potpuno opustiti i stopiti sa prirodom. Vidik je prekrasan na cijelu bašćansku kotlinu, a pogled puca sve do mora i obližnjih otoka. Današnji stresan način života stvara ljudima mnoge zdravstvene probleme. Bašćanska dolina sa naseljima (Jurandvor, Baška Draga) je stvorena za bijeg od gradske vreve. Boravkom u toj nedirnutoj prirodi, mnogi postaju opijeni ljepotom i energijom životne sile.

Mnogi ljudi nalaze svoju duhovnu bit i vezu, boravkom u prirodi. Planinarenje, lagane šetnje šumom, ili samo sjedenje na kamenu i tiha meditacija uz obližnju rječicu ili promatranje mora, mogu nam pomoći da se bolje povežemo sami sa sobom. To nas potiče i nadahnjuje i postajemo vedri, optimistični i smireni. Krijepi nam duh, a tjelesno i emocionalno nas raduje. Iskusit ćemo jedinstvo sa svime što postoji, preplavit će nas mir, doći nadahnuće. Za one koji trebaju mir i okrjepu, šetnje prirodom su pravi odgovor.